Boswerkzaamheden Duurswouderheide

Boswerkzaamheden Duurswouderheide

nov 13, 2019 Nieuws by PB Waskemeer

Staatsbosbeheer start halverwege november met dunning en verjonging van bosvakken aan de oostkant van de Duurswouderheide

Dunnen en verjongen

Staatsbosbeheer zal de komende tijd dunnen en verjongen in een aantal bosvakken aan de oostkant van de Duurswouderheide. Dit met als doel het bos, met al haar functies, toekomstbestendig te houden. Bij dunning worden er bomen weggehaald om anderen bomen meer ruimte te geven om goed verder te groeien. Bij verjonging worden er in het bos open plekken gecreëerd zodat een nieuwe generatie bomen  zich kan ontwikkelen. Er ontstaat hierdoor een meer gemengd bos. Een gemengd bos levert meer biodiversiteit op doordat er bijvoorbeeld op iedere boomsoort andere insecten leven. Daarnaast zorgt deze aanpak voor een robuust, weerbaar en toekomstbestendig bos. Staatsbosbeheer weegt steeds zorgvuldig af welke bomen omgezaagd worden. Zo zijn de verschillende locaties voorafgaand aan de boswerkzaamheden geïnventariseerd op de aanwezigheid van (beschermde) plant- en diersoorten.

Werkzaamheden

Staatsbosbeheer weegt steeds zorgvuldig af hoeveel en welke bomen verwijderd kunnen worden. Het verwijderen van bomen gebeurt machinaal door een ‘harvester’. Deze geavanceerde machine kan nauwkeurig en precies werken. Na het omzagen en het verwijderen van de boomtakken worden de stammen in stukken gezaagd. De stammen worden opgestapeld in afwachting van transport naar de Nederlandse houtleveranciers. Door deze werkzaamheden kunnen paden tijdelijk minder goed begaanbaar zijn.