It giet oan! oftewel glasvezel komt eraan

It giet oan! Oftewel glasvezel komt eraan, we moeten alleen nog wel even intekenen.

De feiten:
De vraagbundeling gaat in de gemeente Ooststellingwerf op 28 oktober beginnen en loopt tot 24 december 2018.
Alle witte adressen (adressen die nu nog traag internet via de telefoonlijn van KPN hebben) krijgen zeer binnenkort achtereenvolgens een brief van de gemeente over aanleg glasvezel en daarna een informatiekrant van Kabelnoord (Kn), die het netwerk in heel Friesland laat aanleggen en dat netwerk zal beheren.
Er zijn vijf bijeenkomsten gepland: 5, 6, 7, 8, en 15 november. De eerste zal in Oosterwolde zijn, vervolgens Olderberkoop (6/11), Fochteloo (7/11), Donkerbroek (8/11) en Haulerwijk (15/11).
De inschrijf termijn loopt dus van 28/10 t/m 24/12 2018. Daarin moet minstens 60 % van de witte adressen in de gemeente intekenen om in 2e kwartaal 2019 te kunnen starten met aanleg.
Intekenen betekent dat men een contract tekent om een abonnement op een provider te nemen én zich verplicht om maandelijks een extra bijdrage van 15 euro te betalen aan de netbeheerder gedurende een bepaalde periode. Dit bedrag is een bijdrage aan de (zeer hoge) kosten van aanleg van glasvezel.
Wie na 25-12-2018 maar voor start aanleg (bij jou in de buurt?) alsnog intekent betaalt eenmalig 500 euro. Wie zich alsnog aanmeldt nadat de aanleg gereed is betaalt de werkelijke aanlegkosten, heel veel meer dus.
De extra kosten (bovenop het reguliere abonnement bij de provider) zijn 15,- p/maand voor minimaal 10 en maximaal 30 jaar, afhankelijk van hoeveel aansluitingen worden gerealiseerd. Maar éénmalig 1800 euro betalen kan ook en is goedkoper zodra die 15 euro voor meer dan 10 jaar wordt gevraagd.
Het eerste jaar kan alleen bij Kn als provider worden ingetekend, alleen al omdat er voor de sluitingstermijn van 24/12 geen contracten met andere providers zullen zijn afgesloten, zo is de verwachting. Probleem daarbij is dat andere providers eerst afwachten of het Friese project gaat slagen voordat ze willen instappen. Maar, na een jaar kan men het contract met Kn als provider opzeggen en overstappen naar één van de andere providers, die er dan inmiddels zullen zijn.
Dit zijn de belangrijkste feiten, die vast ook in de brief van de gemeente en/of in de informatiekrant van Kn zullen staan. De bijeenkomsten zijn een aanvulling daarop en bieden gelegenheid om al jullie vragen te stellen en laten beantwoorden.
Nieuwsgierig? Kijk vast op de site: https://www.glasvezelvankabelnoord.nl , naast de veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ’s) is er ook een aparte pagina over je eigen gemeente en zijn er ook enige leerzame video’s over glasvezelaanleg te vinden (kijk daarvoor onder FAQ’s bij “aanleg Kabelnoord”.