Simon van Hasselt was tot 20 februari 1941 hoofd van de school die pal naast zijn huis stond in wat toen nog Haulerwijk Beneden heette. Hij werd net als zijn echtgenote Geertje en beide dochters Hermi en Sophia vermoord in de gaskamers van het vernietigingskamp Auschwitz.
Vier steentjes met een geel koperen plaatje waarop hun namen staan, liggen vanaf zaterdag 31 oktober 2015 in de stoep voor het huis. Ze getuigen van het drama en houden de herinnering aan de Van Hasselts levend.
De steentjes zijn een initiatief van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Het zijn gedenktekens in het trottoir voor de huizen van mensen die in de Tweede Wereldoorlog door de nazi’s zijn vermoord of tot zelfmoord zijn gedreven.
De stenen zijn figuurlijk bedoeld om over te struikelen. Je moet je buigen om de tekst te kunnen lezen.
E De in het Groningse Siddeburen geboren Simon van Hasselt kwam in 1932 samen met vrouw Geertje en dochter Hermi vanuit Bargercompagnie naar Haulerwijk Beneden. Daar werd een jaar later dochter Sophia Kaatje geboren. Beiden bezochten later de school van hun vader. Toen de nazi’s verboden dat joden nog voor de klas mochten staan, werd Van Hasselt in 1941 op last van de bezetter overgeplaatst naar een joodse school in Groningen.
De onderwijzer weigerde onder te duiken. Hij kon zich waarschijnlijk niet voorstellen, zoals zo velen, wat de nazi’s voor de joodse bevolking in petto had. Eind januari 1943 werd het gezin van huis opgehaald en overgebracht naar kamp Westerbork. Op 9 februari volgde het transport naar Auschwitz. Op de dag van aankomst stierf het gezin in de gaskamers. Simon van Hasselt was 42, Geertje 38 en hun kinderen werden niet ouder dan 14 en 9.
De naam Van Hasselt werd in zijn voormalige woonplaats niet vergeten. Zijn oude school in Haulerwijk Beneden kreeg de naam Meester van Hasselt-school.
Op 4 mei 1949 werd de gedenkplaat onthuld, die ook in het huidige gebouw is te zien. De straat waar zijn huis stond, kreeg ook de naam van de omgebrachte schooldirecteur. De stroffelstiennen liggen dus in de Van Hasseltstraat.