Preventielessen op CSG Liudger

Preventielessen op CSG Liudger

dec 11, 2019 Nieuws by PB Waskemeer

Na het succes van de preventielessen begin dit jaar op de basisscholen in Ooststellingwerf werden er dit najaar preventielessen gegeven op het CSG Liudger in Waskemeer.

‘‘Wie als eerst van dit flesje cola een flesje schuim heeft geschud wint!’’ Dit was één van de proefjes in de preventieles over groepsdruk. ‘‘Dat kan helemaal niet!’’ De reacties uit de klas verraadden soms dat dit helemaal niet zou kunnen. Tóch gingen de gekozen leerlingen door met schudden.

Jongerenwerkers Jacky Latumalea en Laura Brinkman kwamen voor zes groepen te staan. Dit waren leerlingen uit de eerste en de tweede klas, zij kregen twee lessen, waarvan de eerste over groepsdruk en roken ging en de tweede over on- en offline verslaving. De lessen waren actief opgezet door middel van vragen en stellingen die de leerlingen zelf konden kiezen. Op deze manier deelden ze ervaringen en herkenden ze zich in de verhalen van klasgenoten, wat zorgde voor leuke interactie. ‘‘Je kunt hier vertellen wat je hebt meegemaakt’’ was dan ook één van de reacties van de leerlingen aan het einde van de les.

Ook konden ze aan stoffen ruiken die ook voor een deel in sigaretten zitten, meedoen aan opdrachten waar groepsdruk zichtbaar werd en er was een alcoholbril. Jacky vertelt: ‘‘Door een fietsslot te openen met een alcoholbril op laten wij ze ervaren hoe het is om onder invloed te zijn.’’ De eerste indruk is hilarisch, een klasgenoot die slingerend naar het fietsslot loopt en deze niet open krijgt. Wanneer één van de jongerenwerkers een situatie schetst over wanneer iemand je echt uitlacht, niemand je helpt en je afstanden niet in kunt schatten, valt er een doodse stilte. ‘‘Door vragen te stellen en de zintuigen van de leerlingen te prikkelen, stimuleren wij ze om na te denken over groepsdruk en middelen(gebruik)’’ vertelt Laura. De lessen zijn inmiddels afgerond en de reacties van de leraren zijn positief. Jacky sluit af: ‘‘Wij kregen als feedback dat leerlingen zich direct kwetsbaar durfden op te stellen, er ingespeeld werd op actualiteiten en dat de lessen als afwisselend werden ervaren.’’

Jongerenwerkers van Scala geven de preventielessen in opdracht van de gemeente Ooststellingwerf. De preventielessen zijn er voor leerlingen zodat zij bewust worden van de invloed die zij zelf hebben op hun gezondheid en de keuzes die zij maken. Jongeren met een gezonde leefstijl ontwikkelen zich beter en hebben minder ondersteuning en zorg nodig.